Predstavitev

Uporabljamo več različnih načinov izsuševanja objektov. Za izsuševanje objektov uporabljamo zmogljive in varčne razvlaževalce nemškega proizvajalca AERIAL AD 750 in črpalke za vpihavanje toplega zraka AERIAL HB 3.

Pomembno pri razvlaževalcih je :

 • Poraba električne energije ( to je strošek lastnika objekta ) - od 560 do 900 watt
 • Zmogljivost razvlaževalca - od 14l do 55l - 10ᴼC do 30ᴼC – 60%RH do 80%RH
 • Pretok zraka skozi razvlaževalec – 710mᶟ/h
 • Glasnost razvlaževalca – 53 db(A)
 • Primeren za prostore do 500m3 - 650m3
 • Prostornina posode za vodo 12 l.

Izsuševanje novogradenj in adaptiranih objektov

Izsuševanje cementnih estrihov izvajamo na sledeče načine, odvisno od izvedbe estriha.

1.

Klasično, na sredino prostora postavimo razvlaževalec s katerim dosežemo kroženje zraka, razvlaževalec pa odstranjuje vlago iz zraka in s tem suši celoten prostor. Ta način je največkrat uporablja pri novogradnjah in adaptacijah.

2.

V cementni estrih izvrtamo nekaj lukenj ( odvisno od velikosti prostora ), namestimo črpalko za vpihavanje toplega zraka pod estrih in v prostor postavimo razvlaževalec, ki odstranjuje vlago iz zraka. Črpalka pod estrih vpihuje suh topel zrak in s tem sušimo estrih s spodnje in zgornje stran.

3.

Pri steni odstranimo stenske zaključne letve ali keramične ploščice ter vstavimo posebne šobe za vpihavanje toplega zraka pod estrih in v prostor postavimo razvlaževalec, ki odstranjuje vlago iz zraka. Črpalka pod estrih vpihuje suh, topel zrak tako sušimo estrih s spodnje in zgornje stran. Na ta način le minimalno ali pa sploh ne poškodujemo talnih oblog.

4.

Med fuge keramičnih ploščic izvrtamo luknje fi 6 mm in vstavimo cevke ter s pomočjo črpalke za vpihavanje toplega zraka vpihavamo zrak pod estrih in v prostor postavimo razvlaževalec ki odstranjuje vlago iz zraka. Črpalka pod estrih vpihuje suh, topel zrak in tako sušimo estrih s spodnje in zgornje stran. Na ta način le minimalno ali pa sploh ne poškodujemo talnih oblog. V večini primerov je potrebno le zapolniti luknjice s fugirno maso in nazaj namestiti zaključne letve. Možna tudi kmbinacija s stranskimi šobami.

5.

Odstranjevalec talnih ploščic TilexPro50 se uporablja za odstranjevanje talnih ploščic s segrevanjem. Ploščico do velikosti 50 x 50 cm se pred vrtanjem lukenj v estrih v večini premerov odstrani brez poškodb in se po končanem izsuševanju estriha lahko ponovno namesti.

Izsuševanje vgrajene izolacije in estriha po vodnih škodah

1.

Qube+ je naprava za kompletno sušenje izolacijskega sloja in estriha z metodo vakumskega izsesavanja vode in vlažnega zraka iz izolacije izpod estriha. Sistem izsuševanja v kombinaciji z krmilno enoto DA4 postane izredno učinkovit in samodejno prilagaja moč izsesavanja po določenih sektorjih glede na stopnjo vlažnosti posameznega sektorja. Napredek izsuševanja lahko spremljamo v realnem času preko aplikacije s tem pa se tudi občutno zmanjša poraba električne energije.

Sistem Qube+ in DA4 deluje popolnoma avtomatsko in sam odvajata izsesano vodo u odtok.

2.

PREDNOSTI SISTEMA QUBE+ z DA4

 • Močno skrajša čas izsuševanja, v primerjavi s klasičnem izsuševanjem z vpihavanjem toplega zraka tudi do 50%
 • Poraba električne energije zmanjša do 50%
 • Nočni, tihi način delovanja
 • Vmesnik DA-4 omogoča oddaljeni nadzor stanja naprave in napredovanje izsuševanja v realnem času
 • Prilagodljivo krmljenje moči za fleksibilno podtlačno sušenje površin od 10 m² do 85 m²
 • Najhitrejša možno izsušitev zaradi edinstvene avtomatike HiDry za vse stopnje zmogljivosti

3.

Qube+ nadomešča 4 naprave: Izločevalnik vode, HEPA filter, dušilec zvoka in vse kompresorje v razponu zmogljivosti od 0,4 kW do 3 kW.

Digitalni števec za obratovalne ure in porabe energije.

Talno gretje

V kolikor imate položeno talno gretje, pred vrtanjem v estrih s termografsko kamero preverimo kje so položene cevi , da lahko določimo mesta izvrtin. ( talno gretje mora biti vključeno ) S tem se v večini primerov izognemo poškodbam talnega gretja.

Video predstavitev

Nasveti

Nekaj koristnih nasvetov za lastnike novogradenj:

 • Cementni estrih naj se izsušuje sam brez prisilnega sušenja 30 dni. V tem času se izogibajte tudi močnemu prepihu v objektu
 • Čez dan naj bodo okna odprta na ventus, ponoči pa je bolje da so okna zaprta, le v zelo toplih in suhih nočeh so lahko okna tudi ponoči odprta na ventus
 • Pred polaganjem talnih oblog, TUDI KERAMIKE IN PLASTIČNIH TALNIH OBLOG je zelo pomembno, da opravite meritev vlažnosti cementnega estriha. Primerna vlažnosti za cementni estrih pred polaganjem talnih oblog je do 2,0%, cementni estrih s talnim gretjem do 1,8%, ( različni inštrumenti imajo različno skalo za vrednost vlažnosti estriha ) pri nekaterih cenejših merilcih lahko pride do motenj pri nekaterih dejavnikih.

Merilniki vlage ki jih uporabljamo pri nadzoru izsuševanja:

Za meritve vlažnost cementnega uporabljamo profesionalni merilec vlažnosti PROTIMETER MMS BLD 5800

Merilec vlage v gradbenih materialih T660 meri stopnjo vlažnosti na globini 4 cm.

Mikrovalovni merilec vlage v gradbenih materialih T610 meri stopnjo vlažnosti na globini do 30 cm po principu primerjanja merilnih mest.

Primerjava obeh naprav.

Digitalni merilec vlage V1D1 pa pustimo pri stranki ( v kolikor je na razpolago ) da lahko stranka sama preveri trenutno vlažnosti cementnega estriha. S tem se izognete nepotrebnim stroškom najema. Digitalni merilec V1D1 je zelo preprost za uporabo.

Pomembno za lastnike novih in adaptiranih objektov

Če položimo lesene talne obloge na vlažen estrih bodo le te v zelo kratkem času uničene. V kolikor pa položimo keramiko ali plastiko na vlažen estrih pa lahko pričakujemo v nekaj letih plesen v vogalih objekta ter vlažne stene do višine cca 70 cm

Pomembno za lastnike objektov po vodnih škodah

V večini primerov so lesene talne obloge uničene. Čim prej odstranimo lesene talne obloge tako lahko začnemo s sušenjem in tako tudi precej skrajšamo čas sušenja in s tem precej zmanjšamo strošek najema sušilcev ter zmanjšamo strošek električne energije.